Kamperbinnenpoort 1, 3811 AL, Amersfoort
033-4657428
wwamersfoort@planet.nl

Wereldvoornemens

De eerlijke cadeauwinkel

Wereldvoornemens

Wereldvoornemens

Zet je telefoon uit, de wereld heeft je nodig!  Deze Loesje poster spreekt duidelijke taal. Er is veel aan de hand en jij kunt hierin verschil maken.

De oproep doet mij veel, als vrijwilliger bij de wereldwinkel. Want zo is fairtrade ontstaan, doordat een groepje mensen zoals jij en ik een wereldvoornemen bedacht. Fairtrade is in de jaren 70 van de vorige eeuw opgekomen als manier waarop burgers zelf invloed uitoefenen op wereldproblemen zoals klimaatprobleem, armoede en kinderarbeid. De wereldpolitiek en wereldeconomie bleken geen oplossingen te bieden, ondanks dat er veel gepraat werd. En daarom bedacht een groepje idealisten dat er in een betere wereld alternatieve producten te koop kunnen zijn die tegen eerlijke prijzen ingekocht zijn. Eerlijke lonen voor producenten in ontwikkelingslanden die hen de kans bieden om zelf uit de armoede te komen, hun kinderen naar school te kunnen laten gaan en duurzaam met hun omgeving om te kunnen gaan. Niet via ontwikkelingssamenwerking, maar via eerlijke handel. Een echt wereldvoornemen dus! Het klinkt misschien simpel maar daar is veel werk voor verzet. Er zijn fairtrade bedrijfjes ontstaan, fairtrade importeurs, wereldwinkels en keurmerken. Een alternatieve productielijn die fairtrade producten bij jou en mij als klanten brengt. Iets om de pioniers van de jaren 70 dankbaar voor te zijn, dat zij die fairtrade droom stapje voor stapje zijn gaan verwezenlijken.

In het hier en nu is fairtrade een bijna reguliere keuzemogelijkheid geworden. Vooral eten en drinken, maar ook andere fairtrade producten zijn goed te vinden, en het fairtrade keurmerk is goed bekend bij Nederlandse consumenten. Maar het bieden van een alternatief gaat niet vanzelf. Het vraagt dat er steeds weer alternatievelingen opstaan, die de mouwen opstropen. Die kleinschalige initiatieven (helpen) starten en op de been houden. Die producten weten te ontwikkelen die klanten in Amersfoort leuk vinden. En die in staat zijn om de producten uit alle windstreken steeds weer hierheen te brengen. En dat is nu in tijden van Corona echt geen gemakkelijke opgave. Iets om de doorzetters van nu dankbaar voor te zijn, dat zij niet opgeven in heel moeilijke omstandigheden.

En zo houden jij en ik als Amersfoorters de mogelijkheid van een bewuste keuze om iets aan wereldproblemen te doen. Omdat jouw fairtrade aankoop ├ęcht iedere dag weer telt.

Kom je gauw weer langs?  Groetjes Annemiek